Foto: Jan Maassen Fotografie
Tekst: Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel

De Hoeksteen

Alfons Ariënslaan 1, Uithoorn
Gemeentelijk monument

De Hoeksteen is de enige kerk die Gerrit Thomas Rietveld (1888-1964) ontwierp. Hij overleed het jaar voor de ingebruikname van De Hoeksteen door de Hervormde Gemeente van Uithoorn. Zijn geassocieerden, J. van Dillen en J. van Tricht, voltooiden zijn werk. Rietveld liet zich bij het ontwerp inspireren door bijbelteksten over het nieuwe Jeruzalem. Hij benutte de weerspiegeling van de kerk in het water om van het halve kubus grote gebouw een hele te maken. Het gebouw bevatte naast de kerkzaal met 450 zitplaatsen, een foyer, toneelzaal, vergaderruimtes, consistorie en een ondergrondse fietsenstalling. De toneelzaal werd spoedig gebruikt door de zondagschool  (later door een fysiotherapiepraktijk) en de fietsenberging werd knutselruimte. In de uitbouw was de kosterswoning.

Op 15 januari 1984 vond de afscheidsdienst plaats; terugloop van het aantal hervormde gemeenteleden was er mede oorzaak van. Een deel van de kerkbanken ging naar het Kröller-Müller Museum, dat de preekstoel, avondmaalstafel met stoel en kerkbanken in bruikleen afstond aan de Buitenhof, een bejaardenhuis in Buitenveldert. Het orgel ging naar de protestantse gemeente in Dronten. De Eijsboutsklok werd opgeslagen en kreeg in 1992 een plek in de Tuindorpkerk te Utrecht.

In 1983 werd De Hoeksteen verbouwd tot Openbare Bibliotheek (architectenbureau J.G. de Groot en A.H. de Zanger). In de hoge kerkzaal kwamen extra gebouwd. In 2017 werd het gebouw verkocht om er een theater/filmzaal, acht appartementen, kunstuitleen en horeca te realiseren. Uiteindelijk kwamen er bar-restaurant & bierbrouwerij Gerrit, een cultuurzaal en playground in

MEER MONUMENTEN

In 1942 werd de N.V. Uithoornse Combinatie van Beurtschippers opgericht door vijf beurtschippers.

De wachterswoning en halteplaats 43 lag op de lijn Aalsmeer-Uithoorn-Nieuwersluis.

De banpaal bij de driesprong Hollandsedijk, Bovenkerkerweg en Randweg-Oost is een zeldzaamheid.

Rond 1910 werd deze boerderij bewoond door Gerrit Broere getrouwd met Maria Konst, dochter van ‘Dunne Bertus’ Konst. Dit huwelijk…

Aan de rand van de fortgracht die het eiland omsluit waarop Fort aan de Drecht is gebouwd staan de fortwachterswoning,…

Een woning met koetshuis gebouwd omstreeks 1920, zo beschreef de gemeentelijke monumentencommissie het pand Schans 27 in 1985.

In mei 1879 werd op enige afstand van de oude school uit 1849 (nu Boterdijk 211), begonnen met de bouw…

ALLE MONUMENTEN