Kermisboek gekozen als favoriet kunstwerk voor de Kwakelse Kermis
De Kwakelse Kermisoptocht staat sinds 2022 trots op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Om dit bijzondere erfgoed te vieren, besloot gemeente Uithoorn het dorp een kunstwerk cadeau te doen. Inwoners konden tot 12 december stemmen op twee ontwerpen van kunstenaar en dorpsgenoot Dirk Plasmeijer.
Ook de kinderen van basisschool De Zon deden enthousiast mee aan de verkiezing. Alle klassen brachten hun stem uit, wat resulteerde in maar liefst 162 stemmen. De jonge “Zonners” Cas en Fenna de Boer brachten, samen met hun moeder Leonie, de stemmen in 13 zorgvuldig gevulde enveloppen persoonlijk naar het gemeentehuis in Uithoorn. Een mooi gebaar dat laat zien hoe betrokken jong en oud bij de Kwakelse Kermis zijn!
Na het tellen van de stemmen kwam het ontwerp “Kermisboek” als winnaar uit de bus met 384 stemmen, tegenover 359 stemmen voor het ontwerp “Speelkaarten”. In totaal werden er 743 stemmen uitgebracht, een fantastische opkomst die getuigt van het enthousiasme binnen het dorp.
Zodra de benodigde vergunningen rond zijn, gaat Plasmeijer aan de slag met het kunstwerk. Het doel is om “Kermisboek” op tijd te plaatsen op de hoek van de Ringdijk en Stelling, aan de voet van de Stelling van Amsterdam, zodat het er staat voordat de volgende Kwakelse Kermis van start gaat.
Het kunstwerk belooft een prachtige blikvanger te worden en een blijvende herinnering aan de rijke traditie van de Kwakelse Kermis.

Kermisboek

De Kwakelse Kermis is een groot boek van herinneringen. In het boek is een oude muzikant (accordeonist) te zien, die vroeger veel op de Kermis speelde. Links ziet u een moderne muzikant van Muziekvereniging Tavenu. In het midden feestvierende kinderen verkleed voor de Kinderoptocht. Daarmee zijn alle elementen van het evenement verzameld in Het Kermisboek.
Materiaal: | Cortenstaal, dikte: 5 mm. | |
Afmetingen: | Breedte 250 cm, hoogte 185 cm. |

Cas en Fenna de Boer
