Drie Provinciënpunt in de Amstel

Een Uniek Fietstochtje (foto Adrie van Blanken)

Wist u dat er vlakbij Uithoorn een bijzonder punt is waar drie provincies samenkomen? Tussen De Kwakel in Noord-Holland en Vrouwenakker in Zuid-Holland, op de grens met Utrecht, ligt het drie provinciënpunt midden in de Amstel.

Tijdens een fietstocht ontdekten we de ‘Drie Provinciënpaal’, die vanwege de ligging in de Amstel, in de berm van de Ruigekade in Vrouwenakker staat, ter hoogte van nummer 20. Dit markeert de grens van Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

Vrouwenakker heeft een rijke geschiedenis van provinciale herindelingen en grenscorrecties. In de afgelopen 100 jaar heeft het dorpje in alle drie de provincies gelegen. Oorspronkelijk behoorde Vrouwenakker tot De Kwakel in Noord-Holland, later werd het deel van Utrecht en sinds 1989 behoort het tot Zuid-Holland.

Het is een leuk idee om hierheen te fietsen of met de boot door het middelpunt te varen. Misschien kunnen de drie provincies overwegen om, net als in Vaals, een uitkijktoren te bouwen zodat bezoekers van bovenaf de drie provincies kunnen bewonderen. Voorlopig moeten we het doen met de kleurrijke ‘Drie Provinciënpaal’, ontworpen door leerlingen van het Ashram College en de Metaalvakschool Nieuwkoop, onthuld in 2014.

Bron tekst (bewerkt): Nieuwe Meerbode, redactie Uithoorn, 4 september

INFORMATIE

De ‘drie Provinciënpaal’ staat in de berm van de Ruigekade in Vrouwenakker, ter hoogte van nummer 20

MEER TE BEZOEKEN

Wist u dat er vlakbij Uithoorn een bijzonder punt is waar drie provincies samenkomen? Tussen De Kwakel in Noord-Holland en…

Kom naar het Filmtheater Gerrit, want daar worden meerdere keren per week blockbusters, Arthouse, kinderfillms, thrillers en alle andere genres…

Met de bibliotheek in Uithoorn heb jij er als inwoner van Uithoorn en de Kwakel een nieuwe ontmoetingsplek bij.

Het is een boerenmuseum over leven, gebruik, voorwerpen van rond 1900.Veel spullen te kijken, indruk op te doen.

De stichtingen in de gemeente Uithoorn die zich bezighouden met de historie van beide gemeenschappen zijn Stichting De Kwakel Toen…

Kunstmarkt voor lokale creativiteit

De kunstmarkt in Uithoorn biedt meer dan alleen een gezellige middag; het is een unieke blik achter de schermen van…

Dwars door Uithoorn loopt de Stelling van Amsterdam, bestaande uit een 135 kilometer lange dijk en een veertigtal forten.