
Foto: Jan Maassen Fotografie
Tekst: Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel
Draaispoorbrug
Wilhelminakade, Uithoorn
Rijksmonument
In 1912 werd deze stalen brug in het traject Aalsmeer-Nieuwersluis in opdracht van de H.E.S.M (Hollandse Electrische Spoorweg Maatschappij) aangelegd. Een knap staaltje werk is de draaibrug, voorzien van recht beëindigde vollewandliggers van 34,30 meter lengte, die een dubbel traject vormen met een breedte van 8,10 meter. Een tandwielconstructie zorgt ervoor, dat de even zware liggers aan de Uithoornse kant iets zakken en op de tweede pijler aan Mijdrechtse zijde iets omhoog gaan. Daardoor komen ze vrij om te draaien middels wielen die over een rolbaan lopen.
Vanaf 1987 was de brug buiten gebruik totdat de busbaan werd aangelegd. De brug werd aangepast aan de eisen voor deze vorm van vervoer. Anno 2024 is Station Uithoorn het voorlopige eindpunt voor de Uithoornlijn. Het tracé over de oude spoordijk wordt bereden door bussen en trams; het laatste stukje rails naar de spoorbrug ontbreekt nog.
Op zeker moment stond het huisje van de brugwachter midden in de Amstel in brand en rukte de Uithoornse brandweer uit. De afstand van de ‘kazerne’ (garage Van Bunningen in de Raadhuisstraat) naar de vuurhaard was kort. Gelukkig lag het bootje van de brugwachter nog langs de Wilhelminakade. Drie kloeke brandweermannen namen de slang mee de boot in en twee roeiden naar de brand. Vlakbij het brandend huisje gekomen werd vanaf de wal water gegeven. Met als gevolg… dat het bootje met brandweerlieden achteruit gestuwd werd. Ook hard vooruit roeien richting brand hielp niet, de waterstraal was te krachtig.
MEER MONUMENTEN
Hoewel het stationsgebouw al in 1911 gereed kwam duurde het nog tot 1915 alvorens Uithoorn werd aangesloten op het spoorwegnet.
Het tweede kerkje van de Hervormde Gemeente te Uithoorn aan de Amstel staat er sinds 1834. De naam Thamerkerk verwijst…
Dit herenhuis, ontwerp van architect J.A. Bakker uit de Haarlemmermeer, werd in 1912 gebouwd voor Cornelis Johannes van der Burg,…
De naam De Dankbaarheid gaat verder terug dan 11 maart 1865, toen de eerste steen gelegd werd voor deze boerderij.
Rond 1910 werd deze boerderij bewoond door Gerrit Broere getrouwd met Maria Konst, dochter van ‘Dunne Bertus’ Konst. Dit huwelijk…
De wachterswoning en halteplaats 43 lag op de lijn Aalsmeer-Uithoorn-Nieuwersluis.
In mei 1879 werd op enige afstand van de oude school uit 1849 (nu Boterdijk 211), begonnen met de bouw…