
Foto: Jan Maassen Fotografie
Tekst: Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel
Gemeentehuis
Marktplein 2, Uithoorn
Gemeentelijk monument
Het gemeentehuis aan het Marktplein werd op 15 april 1937 geopend door mr. J. Bomans, waarnemend commissaris van de Koningin in Noord-Holland en de vader van de latere schrijver Godfried Bomans. Het ontwerp was van de hand van het Rotterdamse architectenbureau Granpré Molière, Verhagen en Kok. Op 27 oktober 1936 legde de zoon van de burgemeester, Michel Koot, de eerste steen. Deze is nog aanwezig in de gevel. Ook is de nor met het getraliede raam er nog. Na de oorlog werd de plaquette aangebracht van de gemeente Vierlingsbeek waar Uithoorn hulp en goederen aangeboden had.
Het gebouw is enkele meters in de Amstel gebouwd, een geste van de provincie aan Uithoorn bij en rondom het spel in de jaren dertig van de vorige eeuw bij de aanleg van de Nieuwe Weg (Provinciale Weg) die het dorp doorsneed. Het is een voorbeeld van de Delftse School, waarbij gebruik gemaakt is van rode baksteen in Noors- of kettingverband en blauwe Romaanse dakpannen. Er is weinig natuursteen en siersmeedwerk aanwezig.
Op de begane grond bevonden zich de secretarie, het archief, de kamers van de burgemeester, gemeenteopzichter en –ontvanger, de afdeling voor de veldwachter met twee cellen en een verhoorkamer. Op de eerste verdieping waren de raadszaal en de woning van de gemeentebode. De originele glas-in-loodramen van glazenier Willem Mengelberg en geschenken vanuit de bevolking, hebben een plek gevonden in het tegenwoordige gemeentehuis. De muurschilderingen van Hans Mengelberg en een gietijzeren spreuk in de raadszaal ‘God voor alles’ zijn niet bewaard gebleven. De hele bouwproces is vastgelegd door de Uithoornse fotograaf en filmer M.L. de Boer.
In 2016 vestigde zich een restaurant op de benedenverdieping en werd er een terras in de Amstel gebouwd dat vrij moest liggen van de gevel.
MEER MONUMENTEN
De vrijstaande woning mat in het ontwerp van een van de voormannen van de Amsterdamse School Michel de Klerk (1884-1923)…
In 1882 kwam het huidige pand met een grote achtertuin gereed, vlakbij de Nederlands Hervormde Thamerkerk.
Emmanuel Brom gaf in 1906 opdracht tot het bouwen van een woonhuis aan de rand van het bovenland en de…
De Stelling van Amsterdam is eind negentiende en begin twintigste eeuw aangelegd ter verdediging van de hoofdstad. Langs een 135…
Dit blok van drie woonhuizen verrees na de brand van 23 juli 1781 in de Schans, ooit een lommerrijke straat.
Sinds de aanleg van de Noord-Zuidroute in 1988 ligt het boerenbedrijf optisch niet meer aan de Drechtdijk die in 1884…
Rond 1910 werd deze boerderij bewoond door Gerrit Broere getrouwd met Maria Konst, dochter van ‘Dunne Bertus’ Konst. Dit huwelijk…